Wat is een FabLab?

Fablab staat voor Fabrication Laboratory; vrij vertaald een makerslab. Wat begint met een idee, wordt omgezet in een computer ontwerp, dat vervolgens met 3D printers geprint kan worden.

Een fablab heeft als doelstelling om iedereen de mogelijkheid te geven ideeën om te zetten in een fysiek product en ontwerpen te delen.

In ons Fablab in de bibliotheek kan iedereen spelenderwijs kennis maken met alle aspecten van digitale fabricage, het is een leer- en werkplaats. Je kunt de machines van het FabLab ook gebruiken voor je werk, opleiding of hobby.

Met behulp van de aanwezige ontwerpsoftware en FabSheets kun je dan dingen maken of leren maken.
Je kunt in het FabLab Bieb Hilversum terecht tijdens de vrije inloopuren.

Fablab Bieb Hilversum is in ontwikkeling. Er komen op termijn meer apparaten (lasersnijder en vinylsnijder), meer activiteiten, ruimere openingstijden, meer aanbod voor verschillende leeftijden en educatieve programma’s voor scholen.

Een FabLab in de bibliotheek?

De bibliotheek is bij uitstek een plek om kennis te delen. Van oudsher zijn onze kerntaken ook het geven van informatie en het delen van kennis. Dit kan je door middel van boeken doen, maar tegenwoordig is de bibliotheek veel breder.
Wij delen ook kennis op het gebied van mediawijsheid en mediavaardigheid en met behulp van moderne media. Voor ons als bibliotheek is het een logische stap om dat ook aan te vullen met kennis over design en techniek.

Onze insteek is dat mensen leren door doen, en dus vooral zelfstandig aan de gang gaan. Dit draagt bij aan een nieuwe vorm van geletterdheid, namelijk een competentie in moderne technieken in een steeds digitalere wereld.

Daarnaast komt een aantal kernwaardes van de bibliotheek sterk overeen met die van het Fablab.

Zoals toegankelijkheid/bereikbaarheid voor iedereen. En ook het geven van informatie en het delen van kennis.
Met een Fablab bieden we een open source-kennisplek om mediawijsheid te delen met alle inwoners van Hilversum en alle gebruikers van dit netwerk.