90 jaar Zonnestraal

Zonnestraal bestaat dit jaar 90 jaar: een mooi moment om stil te staan bij haar groene geschiedenis.

Zonnestraal werd in 1928 geopend als arbeids- en nazorgkolonie voor aan tbc-lijdende diamantbewerkers. Tegenwoordig geldt het complex als icoon van het Nieuwe Bouwen. Het is gelegen in een gevarieerd landschap van bos en heide op de overgang van zand naar veen in Hilversum Zuid. Als monument van licht en lucht en als gebouwd manifest van solidariteit en hoop, wordt Zonnestraal beschouwd als kansrijke kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Tijdens het Erfgoedfestival staan niet alleen de gebouwen, maar ook het prachtige landgoed centraal.

Presentaties

In de serie “Festival Talks”, een samenwerking tussen bibliotheek Hilversum en Zonnestraal, kunt u op een drietal avonden luisteren naar een presentatie over Zonnestraal rondom een centraal thema.

 • Festival Talks | Flora en fauna op landgoed Zonnestraal
  Donderdag 28 juni 2018
  19:30 uur – 22:00 uur.
  Meer info/aanmelden

 • Festival Talks |Zonnestraal en de geheimen van het landschap
  Donderdag 12 juli 2018
  19:30 uur -22:00 uur
  Meer info/aanmelden

 • Festival Talks | De genezende kracht van Zonnestraal
  Donderdag 6 september 2018
  19:30 uur – 22:00 uur
  Meer info/aanmelden

De eerstvolgende zaterdag na de presentaties worden speciale rondleidingen in en rondom Zonnestraal gegeven.

Expositie

Gedurende de gehele periode van het Erfgoedfestival staat de bibliotheek in het thema van Zonnestraal met onder andere een tentoonstellingstafel.
Op de eerste verdieping is in het kader van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht tot eind juli de tentoonstelling over 90 jaar Zonnestraal te zien.
D.m.v. foto’s, boeken en video krijgt u een indruk van het interessante verleden van Zonnestraal met thema’s als solidariteit, gezondheid en het nieuwe bouwen.