Lees de toekomst en praat mee over robotica!

Onder het motto: geef je mening, krijg een boek, ontvangen volwassenen de bestseller Ik, robot van Isaac Asimov gratis, inclusief een verhaal dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

Geef je mening op de Robo-barometer, een online poll met zes stellingen over robotica..

Het boek is vanaf 1 november af te halen in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt.

Robo-barometer

Ik, robot

Ik, robot van Isaac Asimov  is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven.

“Voor u is een robot een robot. Raderwerk en metaal, elektriciteit en positronen…Een brein en ijzer! Door mensen gemaakt. Als het nodig is, ook weer door mensen te vernietigen! Maar u hebt niet met ze gewerkt, dus u kent ze niet. Ik zeg u dat ze een zuiverder en beter soort zijn dan wij zijn.’

Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots: verliefde robots, twijfelende en zelfbewuste robots. Het gaat in de 9 verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden, zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Ik, robot verscheen in 2004 ook als film, geïnspireerd op het boek, met Will Smith in de hoofdrol.
 

Robot schrijft literatuur

Aan de Nederland Leest-editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd, dat Ronald Giphart samen met een robot schreef. 

Isaac Asimov

ISAAC ASIMOV (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Daarnaast doceerde hij biochemie aan de universiteit van Boston. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.
 

Leeskringen

Voor leeskringen en overige geïnteresseerden die zich over het boek willen buigen, is er online een leeswijzer beschikbaar.