100 Jaar mediavrouwen

Tentoonstelling

Een eerbetoon aan krachtige vrouwen in 100 jaar Mediastad.

Drie beeldend kunstenaars hebben in het kader van 100 jaar mediastad diverse powervrouwen uit de media geportretteerd. Elganan Jelsma, Romanina Mandricardo en Hanke Wiegand hebben ieder naar eigen kunstzinnig inzicht enkele media vrouwen verbeeld.

Elganan heeft zich voornamelijk toegelegd op linosneden en enkele gemengde technieken, Romanina heeft de mediavrouwen gefotografeerd met hun favoriete boek en Hanke maakte enkele foto’s en 100 kaarten en werkte samen met Rutger Paets om een speciale editie van de Stokers Gazet samen te stellen.

Er is een selectie gemaakt van bijzondere mediavrouwen waaronder: Maartje van Weegen, Linda de Mol, Vivian Boelen, Marga Miltenburg, Sonja Barend, Judith Osborn, Mies Bouwman, Reneé Menschaar (Pino) en vele anderen.

Dit jaar zullen de kunstenaars op diverse locaties hun werk tonen. Na een preview tijdens een VIP avond in Gooiland, was het werk te zien in het Raadhuis van Hilversum en van 17 september – 31 oktober is het werk te bezichtigen in Bibliotheek Hilversum.

Lezende vrouwen

Deze tentoonstelling komt voort uit het kunstproject Women reading (Lezende vrouwen)

Lezende vrouwen is een veelvoorkomend thema in de kunstgeschiedenis. Rembrandt van Rijn schilderde al in 1631 een oude lezende vrouw en wat dacht u van de brieflezende vrouw van Johannes Vermeer uit 1663. Maar ook kunstenaars als Edward Hopper, Vincent van Gogh en Henri Matisse hebben de lezende vrouw afgebeeld.

En al is er nu internet en televisie, vrouwen lezen nog steeds en zoeken vaak in boeken antwoorden op levensvragen. Over een leven lezen gaat nu eenmaal sneller dan een leven te leven. ‘Lezende vrouwen zijn gevaarlijk’, vrouwen die kennis overdragen, krachtige vrouwen en dan nu de power vrouwen uit 100 jaar media!