Tentoonstelling: Struikelstenen

6 februari – 11 maart 2019 in Bibliotheek Hilversum

´Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is´

Deze gedachte binnen de joodse rouwtraditie inspireerde de Duitse kunstenaar Gunther Demnig tot zijn kunstwerk ‘Struikelstenen’. In ruim twintig jaar zijn zo’n 70.000 koperkleurige stenen door hem geplaatst, in de stoepen en trottoirs van nu al 24 landen. Elke steen draagt een naam en ligt vrijwel altijd voor de woning van de persoon die daar vroeger woonde. Voorbijgangers ‘struikelen’ toevallig over het kleine monument in de stoep en worden meegenomen in die traditie om niet te vergeten. De Struikelstenen herinneren ons aan al die individuele slachtoffers van het nazi-regime, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op talloze plaatsen in Nederland liggen de koperkleurige stenen. Amsterdam waar ruim 80.000 joden woonden aan de vooravond van de Holocaust telt inmiddels zo’n 500 Struikelstenen. Elk jaar komen daar een aantal bij. Demnig plaatst ook stenen voor andere slachtoffers van het nazi-regime.
In Hilversum zijn 930 namen bekend, veel struikelstenen zijn al geplaatst in Hilversum en er zullen nog veel volgen.

Hilversumse adressen; http://struikelstenen.nl/adressenlijst/

28 februari: Lezing en documentaire over struikelstenen door prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld.

In het kader van de Stolpersteine tentoonstelling vertelt historicus prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld over de Struikelsteen voor zijn woning in Tilburg.

Ook bijbehorende documentaire Hier was Bertram wordt vertoond. Het verhaal herinnert Bertram Polak (1918-1942) en zijn familie, die door het onderzoek weer bij elkaar gebracht is.