Robert Grijsen eerste stadsdichter van Hilversum

Sinds januari 2016 heeft Hilversum een stadsdichter: Robert Grijsen. Zijn taak bestaat uit het schrijven en voordragen van acht gedichten per jaar, naar aanleiding van bijzondere Hilversumse gebeurtenissen. Voorbeelden daarvan zijn de inschrijving in het Gulden Boek, de onthulling van het MH17-monument en het Dudok Concert.

Ook op Twitter laat Robert Grijsen zich niet onbetuigd. Elke vrijdag plaatst hij een zogeheten poëtische tweet: een kort gedicht, gerelateerd aan de actualiteit.
Kijk op https://twitter.com/robertgrijsen

Op allerlei manieren brengt hij, in samenwerking met de gemeente en andere organisaties, zijn werk onder de aandacht van de Hilversummers. Zo presenteerde Robert op 26 januari 2017 in het Muziekcentrum van de Omroep een eigen programma onder de noemer ‘De avond van de stadsdichter’. Ter gelegenheid van de nationale poëzieweek werd een kaart met vier gedichten uitgegeven en verspreid. En aan het voormalige GAK-gebouw bij het station hangt alweer een tijdje Roberts gedicht ‘Ik wacht’.

Meer poëzie in de openbare ruimte is zijn streven, en ook een wens van de gemeente.
Grijsen zal de functie van stadsdichter bekleden tot eind januari 2018.

Op dinsdag 26 september werkt Robert Grijsen mee aan een uniek programma: een uitvoering van de West Side Story in een bewerking voor klarinetkwartet en viool. Voor deze gelegenheid heeft hij zo'n 20 gedichten geschreven die hij zal voordragen tussen en tijdens de nummers door. Zo wordt het verhaal in woorden verteld.

Kleine keuze uit de gedichten

INSPIRATIE
Geschreven ter gelegenheid van de Atelierroute in Hilversum in 2016 en de daarbij horende tentoonstelling in het museum.


MONUMENT
Gedicht dat zomer 2016 door Robert werd voorgedragen bij de onthulling van het MH17-monument. Vijftien zonnebloemen symboliseren de Hilversumse slachtoffers.    


IK WACHT
Dit gedicht hangt aan de muur van het voormalige GAK-gebouw bij het station. Het ‘lelijkste gebouw van Hilversum’ is hier zelf aan het woord.