Lezing: De wereld in het klein – wat eilanden ons vertellen over de relatie tussen mens en natuur (cursus 21618)

6 oktober 2021, van 20:00 tot 22:00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Docent: Dhr. S. Norder

Kunnen eilanden ons de weg wijzen naar een duurzamere samenleving?

Biogeograaf en eilandonderzoeker Sietze Norder laat zien wat een eiland – eigenlijk de wereld in het klein – ons kan leren.

Eilanden geven een inkijk in de historische wortels van hedendaagse mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis, maar bieden ook perspectieven op een duurzame toekomst. Zouden eilanden ons kunnen helpen om onze relatie met de natuur opnieuw uit te vinden?

Hilversummer Sietze Norder gaat in op de fascinerende geschiedenis van eilanden: hun “geboorte”, de aankomst van de eerste plant- en diersoorten en de vorming van unieke ecosystemen. Vervolgens zien we welke veranderingen er volgden als mens eiland met elkaar in contact komen. Maar tegelijkertijd worden eilandsamenlevingen op hun beurt ook gevormd door het eiland zelf.

Zijn vlot geschreven boek, gevuld met tot de verbeelding sprekende voorbeelden uit onder meer Mauritius, de Azoren en de Canarische eilanden, kreeg mooie recensies:

FD: “Norders boodschap geeft hoop.”

AD: “Over wat we als mensheid kunnen leren van eilanden als het gaat om biodiversiteit, ecosystemen, talen en culturen.” Trouw: “Lessen van eilanden voor ons begrip van de natuur.”

New Scientist: “Sietze Norder laat op een knappe manier alle aspecten van eilanden aan bod komen.”

Sietze Norder promoveerde aan de Universiteit van Lissabon op eilandbiogeografie in het Antropoceen, het tijdperk van menselijke dominantie op aarde. Tegenwoordig werkt hij bij de Universiteit Leiden, waar hij onderzoekt hoe onze verre menselijke voorouders beïnvloed werden door klimaatverandering, het landschap en ecologie.

Kom luisteren naar deze niet-alledaagse verhalen!
Mogelijkheid tot vragen stellen en om het boek De wereld in het klein gesigneerd aan te schaffen.

Docent: Sietze Norder
www.sietzenorder.nl @SietzeNorder 

Datum
: woensdag 6 oktober 2021
Tijd
: 20.00 – 22.00 uur
Locatie
: Bibliotheek Hilversum*
Prijs: leden € 10,-; niet-leden € 12,50   

*) Mochten nieuwe coronamaatregelen het noodzakelijk maken, dan wordt deze lezing online gegeven. Restitutie van cursusgeld is in dat geval niet mogelijk.