De Quantumcomputer (cursus 21431)

16 november 2021, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Hilversum

Docent: Dhr. B. Bozon

Lezing in twee avonden

Avond 1

We beginnen met de fundering van de quantum computer: quantum mechanica. Hoe gedragen deeltjes zich? Wat is superpositie? Hoe kunnen deeltjes zich verstrengelen? Wat zijn de bouwstenen van een klassieke computer en van een quantumcomputer? Hoe kun je een qubit maken?

Avond 2

Deze avond heeft drie delen.

In het eerste deel gaan we kijken hoe een quantumalgoritme werkt. Hoe kun je nu werkelijk iets berekenen met een quantumcomputer? Onze intuïtie laat ons hier een beetje in de steek, en we zullen (simpele) berekeningen moeten doen.

In het tweede deel gaan we kijken naar mogelijk toepassingen van quantumcomputers. We denken nu dat quantumcomputers maar in een beperkt toepassingsgebied beter zijn dan klassieke computers. Wat zijn die toepassingsgebieden?

In het laatste deel gaan we kijken naar problemen en uitdagingen in het bouwen van quantumcomputers. Het is namelijk nog helemaal niet zeker of we werkelijk een quantumcomputer kunnen bouwen die nuttig gaat zijn!

Er wordt geen voorkennis verwacht. Enige affiniteit met rekenen (optellen, vermenigvuldigen en een beetje kwadrateren) is wel gewenst.

Boek(en): n.v.t.

Frequentie: 2 dinsdagavonden
Data: dinsdag 16-11 en 23-11-2021
Tijd:19.00-21.30 uur
Locatie: Bibliotheek Hilversum*
Prijs: leden € 36,-; niet-leden € 46,-

*) Deze lezing vindt plaats in de Bibliotheek. Bij een eventuele lockdown wordt deze uitgesteld/afgelast.
Bij deze bijeenkomst zullen wij een Coronacheck uitvoeren. U kunt alleen deelnemen met een geldig Coronabewijs.
De Bibliotheek zelf blijft zonder check voor iedereen vrij toegankelijk!
Bekijk hier de actuele Corona voorwaarden