Poëzie in de Bieb

16 november 2021, van 15:00 tot 17:00

Senver maandelijkse Poëzie-middag

Leven en werk van J.B. Charles

Ook in november is er weer een poëziemiddag in de theaterzaal van de bibliotheek. Dit keer gaat het over de dichter J.B. Charles.

J.B. Charles (1910-1983) is het pseudoniem van Willem Nagel, een baanbrekend criminoloog, die in zijn vak veel aanzien genoot. Maar bij het grote publiek is Charles vooral bekend als de schrijver van Volg het spoor terug (1956), een essaybundel over Goed en Fout in de Tweede Wereldoorlog. Zelf had Charles een actieve rol gespeeld in het verzet. De strekking van het boek was dat het fascisme nooit echt verdwenen was. Met zijn uitgesproken mening over wat goed en kwaad was, mengde Willem Nagel zich in de jaren ‘60-‘80 ook veelvuldig in vele publieke discussies, en daarbij koos hij altijd duidelijk partij.

Maar bij dit alles schreef hij ook, als J.B. Charles, poëzie.

"Mijn eerste kennismaking met de dichter Charles was het gedicht Waarheen Daarheen – een ontroerende aansporing om over een conflict heen te stappen en de verzoening een kans te geven. Kennelijk was Charles / professor Nagel toch een stuk minder rechtlijnig en koel analyserend. Maakt dat u ook nieuwsgierig? Op dinsdag 16 november wil ik u nader laten kennismaken met Charles en met name met een aantal van zijn toegankelijke en aansprekende gedichten. Wilt u alvast wat van hem lezen, dan kunt u mij mailen, mulderelze@gmail.com. Ik stuur u dan alvast een verzameling van zijn gedichten toe waaruit we op 16 november een keuze maken."

Datum: Dinsdag 16 november
: 15.00 tot 17.00 uur