Open Monumentendagen

11 september 2021, van 11:00 tot 17:00

Mijn monument is jouw monument. Inclusie en gastvrijheid staan dit jaar centraal.

Hilversum is een stad van monumenten en erfgoed.

De Open Monumentendagen vinden dit jaar plaats op 11 en 12 september 2021. Het Dudok Architectuur Centrum is, in samenwerking met de gemeente, de organiserende partij.
Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum is ook deze 35e editie van de partij.

Het landelijke thema voor 2021 is 'Mijn monument is jouw monument'. Inclusie en gastvrijheid staan dit jaar centraal. Hoe bereiken we een zo breed mogelijk publiek en zorgen dat iedereen zich welkom voelt? Particuliere woonhuizen, panden met een maatschappelijke functie, hotels en pensions, en alles daar tussen in.

Villa Erica

De eerste steen werd gelegd in 1844 voor de bouw van een kostschool voor Jongeheeren. De kostschool heeft twintig jaar bestaan en het pand ging toen over in particuliere handen. De naam Villa Erica werd in 1865 door een bewoner van het pand gegeven.

In 1933 kocht het bestuur van de Openbare Bibliotheek Hilversum het pand aan de ’s Gravelandseweg 55 te Hilversum.
In de Tweede Wereldoorlog werd het pand gevorderd door de bezetter. Uit deze tijd stamt ook de bunker in de tuin. Na de bevrijding is de villa enige tijd gebruikt door de Canadese soldaten in afwachting van hun terugkeer naar Canada. Zij hadden hier o.a. hun Maple Leaf Club. Vanaf 1947 is de bibliotheek weer terug in Villa Erica.

Rondleidingen tijdens de Open Monumentendagen:

• Rondleiding 13.00 u.
  • Rondleiding 14.00 u.
  • Rondleiding 15.00 u.
  • Rondleiding 16.00 u.

De rondleidingen duren ca. 30 minuten.

Optredens Barguijs in Bibliotheek Hilversum om 14.00 uur en 15.00 uur.

Barguijs is broederschap gemixt met woordkunst. Barguijs werpt licht op topics met een twist zelfspot.

"Wij serveren cocktails met recepten als: Energie, Decibel, Barlepel Tabasco, 1 pipetdruppel nostalgie, ijskoude klontjes ervaring, Gegarneerd met afgemeten timing en samenspel."

Kijk ook op: https://www.openmonumentendag.nl/
foto: Spraakuhloos

Queens Gambit Hilversum

Tijdens deze Open Monumentendagen kunt u op zaterdag tevens de diverse programma’s van de schaakdriedaagse Queen's Gambit Hilversum bijwonen.
Op zaterdag in de bibliotheek, de overige programma’s staan op onze website.
www.bibliotheekhilversum.nl en www.hsvopen.nl

De bibliotheek is op zaterdag en zondag open van 11.00 tot 17.00 uur