Webinar Ken je omgeving: (her)ontdek Hilversum!

31 mei 2021, van 19:30 tot 21:30

Lezingenreeks van drie lezingen (via Zoom) en een fietsexcursie. (cursus 20574)

Ken je omgeving: (her)ontdek Hilversum!

Presentatie onder leiding van directeur Patricia Alkhoven (Dudok Architectuur Centrum).
Presentatie: historicus Pieter Hoogenraad, erfgoeddeskundig Annette Koenders en architectuurhistorica Irmgard van Koningsbruggen.
Zij verzorgen het verhaal van Hilversum als stad van goed wonen in een groene, gezonde omgeving met aantrekkelijk erfgoed voor álle inwoners.

Met aansprekend beeldmateriaal brengen deze experts ‘the making of’ van Hilversum tot leven.

Met voorbeelden van duurzame veranderingen betrekken zij het publiek bij de ruimtelijke opgaven van de toekomst. De lezingenreeks vormt dus niet alleen een historisch overzicht, maar we kijken juist naar de relevantie van het verleden voor heden en toekomst van de stad. Zo wordt de huidige betekenis van de omringende natuur voor recreatie en gezondheid gelinkt aan de ontwikkeling van het Hilversumse landschap en Dudoks stedenbouwkundige en architectonische ingrepen, en toegelicht vanuit de maatschappelijke opgaven van destijds.
Er komen ook dringende ruimtelijke opgaven aan bod, die vanwege klimaatverandering, woonbehoeften en de inclusieve samenleving urgent zijn. Daarnaast gaan we in op het woningvraagstuk van de Metropool Regio Amsterdam, de herontwikkeling van voormalige industriegebieden en het verduurzamen van monumenten.

Foto: Iwan Baan uit boek Dudok by Iwan Baan

'Tour de Horizon'

Als afsluiting van de lezingenreeks maken we onder leiding van historicus Pieter Hoogenraad op de fiets een ‘tour de horizon’ door Hilversum.
We ervaren hoe Hilversum uitgroeide van een boerendorp tot een middelgrote stad.
We zien de uitdagingen waarvoor het gemeentebestuur kwam te staan tijdens die groei.
We bekijken hoe die uitdagingen werden opgelost en hoe dat in de praktijk uitpakte: architectuur om van te genieten maar ook evidente missers, harmonie en contrasten.
Tenslotte staan we stil bij de uitdagingen van de toekomst en stellen we ons voor hoe we daar zélf een antwoord op zouden geven.

Door: (vlnr) Pieter Hoogenraad (historicus), Annette Koenders (erfgoeddeskundige) en Irmgard van Koningsbruggen (architectuurhistorica), onder leiding van Patricia Alkhoven (directeur Dudok Architectuurcentrum).

Dag/datum lezingen: Maandag 31 mei, 7 juni en 14 juni
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Live webinar via Zoom van Bibliotheek Hilversum

Dag/datum Fietsexcursie: Zondag 27 juni