Campagne Orange the World 2020

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020 13:38

Stop Geweld tegen Vrouwen

Ieder jaar kleuren belangrijke gebouwen wereldwijd oranje tijdens de Orange the World campagne van de United Nations (25 november tot en met 10 december).

Zo wordt aandacht en inzet gevraagd voor het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

In Nederland worden nationaal de krachten van UN-Women NL en de serviceclubs van Soroptimisten en Zonta’s gebundeld (www.orangetheworld.nl). Er wordt nationaal, regionaal en lokaal door tal van acties opgeroepen om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Voor meer informatie over Soroptimist International zie www.soroptimist.nl.

Dat acties hard nodig zijn, blijkt uit de cijfers: 1 op de drie vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met een vorm van geweld.
De drie samenwerkende Soroptimistclubs in het Gooi (Hilversum, Bussum en Gooische Meeren) voeren dit jaar samen met de Regio Gooi en Vechtstreek corona-proof campagne.

De campagne in het Gooi voeren wij om te beginnen door het oranje kleuren van gebouwen en het uithangen van actievlaggen. Oranje is de kleur van de dageraad die belofte en hoop inhoudt. Hoop dat uiteindelijk geweld tegen vrouwen stopt. Maar hoop is niet genoeg: aandacht, actie, inzet en moed is nodig om het geweld te laten stoppen.

Wij prijzen ons gelukkig met de Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum, die ook dit jaar -oranje gekleurd- kleur bekent. Evenals o.a. Societeit “De Unie”, Museum Hilversum en “De Heksenbal”. Ook op andere plaatsen in het Gooi kleuren gebouwen oranje.

Maar we gaan verder, juist in coronatijd, omdat het hard nodig is.
Zoals 1 op de 3 vrouwen als slachtoffer te maken heeft met geweld, zo heeft ieder van ons in verschillende rollen te maken met geweld tegen vrouwen en meisjes: als toeschouwer, hulpverlener, buur, ouder, collega, slachtoffer en zelfs als pleger. In elke buurt, in alle sociale lagen, in alle leeftijdsgroepen, in elke geloofsgemeenschap.

ONT - DEK JOUW ROL

Dit jaar hebben wij als motto voor de campagne: “Ont-dek jouw rol”. Een streepje tussen “ont” en “dek” om te benadrukken dat we onze rol niet langer willen bedekken. En daarnaast de oproep aan iedereen om te ontdekken welke rol ieder van ons kan hebben om geweld tegen vrouwen te stoppen. Aansprekende voorbeelden helpen ons daarbij.

Orange Table Talks

We organiseren dan ook twee zogenaamde Orange Table Talks (in navolging van de amerikaanse Red Table Talks) waarbij steeds 4 tafelgenoten vanuit hun individuele, al dan niet professionele rol hun eigen ervaringen en dilemma’s delen bij het stoppen van geweld. Zij inspireren ons om het gesprek over onze eigen rol bij het stoppen van geweld te durven voeren.

Die Table Talks worden op film opgenomen en beschikbaar gesteld via de speciale website www.orangepaper.nu. Die wordt op 25 november gelanceerd. Daar vind je straks ook de podcast voor jongeren over onze actie en meer informatie. Met de QR code (ook op flyers en posters te vinden) ga je naar de website.
Neem een kijkje en help mee het geweld tegen vrouwen te stoppen.

Soroptimistclubs Hilversum, Bussum en Gooische Meeren.