De Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 13 februari 2023 15:28

Merel Vermeulen wint Hilversumse voorleeswedstrijd!

Merel Vermeulen van basisschool Avonturijn uit Hilversum heeft zaterdagmiddag (11 februari 2023) de Hilversumse voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in het theater van de Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort Hilversum vertegenwoordigen in de regionale finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2023!

De zeven kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Alexander Bauwens naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Terwijl Alexander Bauwens tijdens de grote pauze het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na lang juryberaad werd het verlossende woord door wethouder Karin van Hunnik gesproken.

Merel Vermeulen las een fragment voor uit het boek Harry Potter en de Geheime Kamer van J.K. Rowling. Volgens het oordeel van de jury las Merel met precies de juiste intonatie een leuk en spannend stuk uit Harry Potter voor. Ze wist het publiek en de jury helemaal het verhaal in te trekken. Merel zal één van de deelnemers zijn aan de regionale finale die op 19 maart a.s. gehouden zal worden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.