De Zachte Krachten

10 oktober 2019, van 20:00 tot 22:00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Voorstelling over het leven van Henriette Roland Holst.

Op donderdagavond 10 oktober gaat de voorstelling ‘De Zachte Krachten’ in première in sociëteit De Unie in Hilversum. De voorstelling draait om het leven van Henriette Roland Holst. Deze belangrijkste socialiste en dichteres van de eerste helft van de vorige eeuw zou dit jaar 150 jaar zijn geworden. Roland Holst droeg haar werk voor, gaf toespraken en bracht toneelstukken in productie. Met ‘Zachte Krachten’ wordt haar voordrachttraditie nieuw leven ingeblazen. De vooruitstrevende Roland Holst had denkbeelden die veel lijken op die van de huidige generatie.

“De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind” – zo begint het bekendste gedicht van Henriette Roland Holst. Een bijzondere en onderbelichte vrouw. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van het internationale revolutionair socialisme in Nederland, speelde een grote rol in de Spoorwegstaking van 1903 en de socialistische revolutie in 1918. Vanaf het begin van de vorige eeuw tot haar dood in 1952 werd ze beschouwd als de belangrijkste dichteres in het Nederlandse taalgebied.

Een nieuwe bloemlezing uit het dichtwerk van Roland Holst wordt gepresenteerd onder de titel ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder, sopraan Marleen van Os, pianist Daan van de Velde en acteurs Daphne Krijnen en Diede H. de Jong brengen een programma met een nieuwe videoclip over het leven van Roland Holst, klassieke liederen op teksten van haar en haar tijdgenoten en vrienden, een fragment uit hun theatervoorstelling over de Spoorwegstaking van 1903, waarin Roland Holst een belangrijke rol speelde, en voordracht uit haar gedichten.

Dat de tournee van ‘De Zachte Krachten’ in Hilversum start is geen toeval.
Hilversum was een speciale plek voor Roland Holst. Zij en haar man woonden hier enkele jaren.
Stadsdichter van Hilversum, Mieke van Zonneveld, is op 10 oktober speciale gast in de Noenzaal van Sociëteit de Unie. Zij draagt stadsgedichten en autonoom werk voor. Na Hilversum reist het gezelschap verder met voorstellingen in Nijmegen (Ubbergen), Barchem, Amsterdam en Zundert.

In de voorstelling wordt Roland Holst in de context van haar tijd gepresenteerd. Bijzonder is om te zien hoezeer mensen van rond de vorige eeuwwisseling dezelfde problemen, angst en hoop hadden als mensen nu, omdat zij evenals wij nu in een tijd van onthutsend snelle technologische en maatschappelijke verandering leefden. De kwesties die ons nu bezighouden – eerlijke verdeling van inkomen in de maatschappij, dekolonisatie, vegetarisme en geheelonthouding, natuurbehoud, vrouwenrechten, dichtkunst voor een maatschappelijk doel – hielden ook Roland Holst al bezig.

Kaarten voor dit unieke evenement zijn te koop via de website feestderpoezie.nl
 

Locatie:  Sociëteit De Unie
Adres:  
's Gravelandseweg 57
Datum: 
donderdag 10 oktober 2019
Tijd:     
20-22 uur (zaal open: 19:30 uur)
Entree: 
€ 15,- inclusief koffie/thee vooraf en pauzedrankje