Orange the World

25 november 2019

25 november - 10 december: Orange the world; Stop violence against women!

Waar gaat de actie ‘Orange the World’ over?

Een op de drie vrouwen wereldwijd krijgt met geweld te maken in haar leven, variërend van seksuele intimidatie, huiselijk geweld en verkrachting tot moord. Ook in Nederland. Dat moet stoppen!

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women Nederland, De Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne door gemeenten en provincies een gebouw, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten tussen 25 november en 10 december. Dit zijn de ’16 days of Action against Violence’.
Op regionaal en lokaal niveau komen de 100 Soroptimistclubs in Nederland in actie.

Acties van de Serviceclubs

De drie gooise Soroptimistclubs (Hilversum, Bussum en Gooische Meeren) en Zonta het Gooi, allemaal serviceclubs die de positie van vrouwen en meisjes helpen verbeteren, hebben dit jaar besloten de krachten te bundelen. Voor het oranje aanlichten van gebouwen hebben we anderen nodig. Maar we komen natuurlijk ook zelf in actie.

Dankzij de aandacht voor de oranje gebouwen hebben de ruim 100 leden van de clubs een begin voor een gesprek met vrienden, familie, collega's en willekeurige passanten op straat. Hiermee wordt het taboe-onderwerp van geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar gemaakt.
De soroptimisten delen in die contacten kaartjes uit met de tekst "ken jij of ben jij …1 van de 3” 1 op de 3 vrouwen krijgt te maken met geweld."

Op de kaartjes wordt vermeld waar je hulp kunt vragen. We verwachten hiermee zo’n duizend gesprekken over het stoppen van geweld tegen vrouwen te kunnen voeren en met de aangelichte gebouwen en de publiciteit in kranten, op facebook en via twitter duizenden inwoners van het Gooi te bereiken.
De leden van Soroptimistclub Hilversum laten zich in deze actie-periode zien en gaan de gesprekken aan op twee strategische punten in Hilversum. Op zaterdag 30 november met een stand op de kop van de Groest en op zaterdag 7 december op de Kerkbrink.

Oranje uitlichten van gebouwen

Tal van beeldbepalende gebouwen, zoals het Muiderslot op 25 november en de Grote Kerk in Naarden worden in de campagneperiode oranje uitgelicht om aandacht te vragen voor het stoppen van geweld tegen vrouwen.
In Hilversum hebben de Bibliotheek, het Museum Hilversum en Sociëteit De Unie toegezegd 16 dagen lang hun gebouwen oranje te kleuren.