Puzzelen voor gevordenen

14 november 2019, van 20:00 tot 21:30

Hilversummer Frits Schoute knutselt wiskundige veelvlakken

Wat is de overeenkomst tussen een voetbal en het 100-vlak dat nu in de bibliotheek hangt?

Ze hebben allebei 12 vijfhoeken. Maar verder zijn er veel verschillen, zoals je zult horen.

In de lezing laat ik zien waarom er maar vijf Platonische veelvlakken zijn. Maar als je het begrip regelmatig een beetje (of heel ver) oprekt krijg je voor elk geheel getal een interessant figuur (voorbeelden vanaf 15 oktober in de vitrine en op 14 november in de verloting).

De te tonen plaatjes laten zien dat de Platonische veelvlakken goddelijk waren voor oude wetenschappers en nog steeds een bron van schoonheid zijn. Met hun uitbreidingen zijn ze een inspiratie voor onder andere architecten en u?

De veelvlakken na de lezing...