Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.

28 februari 2019, van 20:00 tot 21:30

Lezing en documentaire over struikelstenen

In het kader van de Stolpersteine tentoonstelling vertelt historicus prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld over de Struikelsteen voor zijn woning in Tilburg.

Ook bijbehorende documentaire Hier was Bertram wordt vertoond. Het verhaal herinnert Bertram Polak (1918-1942) en zijn familie, die door het onderzoek weer bij elkaar gebracht is.

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is ’. De struikelsteen voor Bertram Polak

In 2011 werd voor zijn ouderlijk huis in de Prof. Dondersstraat in Tilburg een zogenoemde struikelsteen gelegd voor Bertram Polak (1918-1942), één van de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust. Hiermee kreeg hij een fysiek gedenkteken en zijn nabestaanden gaven zo letterlijk een plek aan hun herinneringen. Bovendien maant de struikelsteen, ondanks zijn nietige afmetingen, iedere passant tot bezinning.

“ Het markeren van plekken en het stilstaan bij verloren levens biedt mensen van nu handvatten om hun eigen leven te verbinden met het leven van anderen, in verleden en heden. In deze lezing zal ik het verhaal vertellen van Bertram Polak en de zoektocht die voorafging aan het leggen van de struikelsteen.

De film ‘Hier was Bertram’ van Carine van Vugt en Jeroen Neus (Stichting Verhalis) laat mijn zoektocht zien en wat die teweegbracht bij de nabestaanden van Bertram en andere mensen die hem hebben gekend.”
 

Van 6 februari t/m 11 maart 2019 is een tentoonstelling Struikelstenen  te zien in de bibliotheek