VO-Digitale-geletterdheid

Wanneer ben je digitaal geletterd?

  • als je kunt omgaan met standaard-software en internet (ict-vaardigheden)
  • als je kunt zoeken, selecteren, verwerken en toepassen van relevante
    informatie (informatievaardigheden)
  • als je bewust, kritisch en actief kunt functioneren in de huidige -gemedialiseerde- wereld en hierop ook zelf kunt reflecteren (mediawijsheid)
  • als je weet hoe je een computer aanstuurt en hoe je een probleem of zoekvraag zo formuleert, dat de computer je kan helpen bij het vinden van een oplossing (computional thinking)

Kom langs met uw klas

Digitale geletterdheid

Niet alleen lezen (alfabetische geletterdheid) is van groot belang om mee te kunnen doen in de maatschappij. Ook digitale geletterdheid is daarvoor noodzakelijk. Op tal van fronten is het leven van kinderen doordrongen van digitale media zoals bij schoolwerk, sociale media, gamen, etc.  

Monitor Informatievaardigheden
Een digitaal onderzoek onder leerlingen, docenten en de bibliotheek geeft inzicht in het niveau van informatievaardigheden op uw school.

Boekverfilmingen

Veel boeken voor jongeren zijn verfilmd.
Voegt het kijken van de verfilming iets toe aan de beleving van het verhaal? Is het anders?
Wat is leuker of beter en waarom?

Watskeburt? Nieuws quiz

In dit programma maken we leerlingen bewust via welke bronnen ze nieuws kunnen vergaren. Deze en meer onderwerpen komen aan de orde tijdens een dynamische quiz.

Break-out Bibl. Hilversum

Welke boeken zijn geschikt voor het maken van spreekbeurten en werkstukken, hoe kies je een leesboek, waar staan deze en hoe leen je boeken?  

Wat zou jij doen?

Op een interactieve manier ontdekken de leerlingen aan de hand van filmpjes, quizvragen, opdrachten en gesprekken hoe mediabewust ze zijn.  

De man die achter de horizon keek

Tijdens deze workshop maken de leerlingen kennis met Bas Jan Ader, zijn conceptuele kunst en zijn raadselachtige verdwijning. Ze maken een korte video in de stijl van conceptuele kunst/performance art in een zelf gekozen thema.

Doodle3D silhouet

Voor onderbouw VMBO en speciaal onderwijs

Tijdens dit programma maken leerlingen kennis met de 3D printer en gaan ze allemaal met een print van hun eigen silhouet de deur uit.

Get Customized

Voor VMBO TL-HAVO-VWO

Iedereen heeft wel een kledingstuk, gympen, pet of andere accessoire die wel een persoonlijk tintje kan gebruiken. Leerlingen ontwerpen een textielsticker om dit kledingstuk te customizen.

3D printen met Dudok

Voor VMBO TL - HAVO - VWO

Veel openbare gebouwen in Hilversum zijn door de architect Dudok ontworpen. Dudok gebruikte hiervoor voornamelijk geometrische vormen. Deze zijn zeer geschikt voor 3D tekenen op de computer.

Basisworkshop 3D printen

Voor VMBO-HAVO-VWO

Tijdens deze basis workshop 3D printen maken de jongeren kennis met de 3D printer en zijn mogelijkheden.

Arduino

Voor VMBO TL–HAVO-VWO

Jongeren doen in deze workshop kennis op over programmeren en elektronica.

Singer Song Art

Voor VMBO - HAVO - VWO

De Makey Makey is een apparaatje dat ervoor zorgt dat verschillende voorwerpen een toets (key) worden waarmee je de computer kunt bedienen: make a key.   

Leren armband lasersnijden

Voor VMBO - HAVO - VWO

Leerlingen ontwerpen een leren armband, die met een lasersnijder in de juiste vorm wordt gesneden.

Robotica

Voor VMBO - HAVO - VWO

De jongeren leren wat programmeren is en waar ze het allemaal tegenkomen in het dagelijks leven.  

Challenge

Een challenge start vanuit een concrete en boeiende probleemstelling. Deze is op maat gemaakt, het kan bijvoorbeeld afgestemd worden op het thema van het project waar school mee bezig is.

De man die achter de horizon keek

Tijdens deze workshop maken de leerlingen kennis met Bas Jan Ader, zijn conceptuele kunst en zijn raadselachtige verdwijning. Ze maken een korte video in de stijl van conceptuele kunst/performance art in een zelf gekozen thema.